Zdrowa alternatywa dla kawy

Polacy rozkoszują się kawą
Statystyczny Polak wypija 3 kilogramy kawy w ciągu roku. Z tej ilości zaparzyć można około 95 litrów napoju, czyli ponad 470 filiżanek. Nie znajdujemy się nawet w pierwszej dziesiątce krajów, w których kawa cieszy się największą popularnością, daleko nam również do światowych liderów – Finów, którzy spożywają jej 4 razy więcej. W Polsce rośnie również kultura spędzenia czasu w kawiarniach – ponad 80% Polaków deklaruje, że chętnie odwiedza kawiarnie, zarówno w trakcie spotkań zawodowych, jak i towarzyskich. Łatwo policzyć, że po kawę sięgamy częściej niż raz dziennie.
Czy to zdrowe?
Czarnego napoju wystrzegać muszą się osoby mające problem na przykład z nadciśnieniem, sercem, wrzodami żołądka, migrenami, wysokim cholesterolem, zaburzeniami emocjonalnymi. Lista chorób, w których kawa może być wyjątkowo niewskazana, jest bardzo długa.
Nawet wśród osób zdrowych, picie dużych ilości kawy wywołuje negatywne skutki. Wypłukuje ona z naszego organizmu magnez, co prowadzi do bolesnych skurczy, zmniejsza wchłanianie wapnia, wywołuje rozdrażnienie, bezsenność, podrażnienie jelit.
Czym zastąpić kawę?
Do najpopularniejszych zamienników klasycznej kawy należą kawa zbożowa, którą wielu z nas pamięta z dzieciństwa oraz kawa z cykorii. Jednak ich specyficzny smak nie odpowiada wielu osobom. Tymczasem na rynku istnieje jeszcze jedna alternatywa – kawa żołędziówka. Wcale nie jest to nowy wynalazek – jej aromatem raczył się Fryderyk Szopen. Dużą popularnością cieszyła się w okopach wśród żołnierzy walczących na froncie II Wojny Światowej.
Żołędzie – samo zdrowie
Kawa żołędziówka to źródło węglowodanów, dlatego świetnie sprawdza się jako dodający energii poranny napój. W przeciwieństwie do tradycyjnej kawy nie wypłukuje magnezu, lecz go dostarcza. Nie zawiera kofeiny, jest więc bezpieczna dla dzieci i kobiet w ciąży. Zmniejsza uczucie głodu, może być więc stosowana w diecie odchudzającej. Poleca się ją osobom chorym na celiakię – nie tylko nie zawiera glutenu, ale pomaga regenerować układ pokarmowy. Kawa żołędziówka, bogata w witaminy z grupy B, wspomaga koncentrację oraz pamięć i ułatwia radzenie sobie ze stresem.
Wymieniając zalety żołędziówki, nie można pominąć kwestii smaku. Jej intensywny, bogaty aromat w niczym nie ustępuje zwykłej kawie. Świetnie komponuje się z naturalnymi przyprawami – wanilią, kardamonem czy miodem.
Słowa kluczowe:kawa żołędziówka,